Európában 102 éve nem volt a lakosság nagy részét érintő világjárvány (epidémia), éppen ezért számos negatív érzelmi élmény jelenhet meg ebben az ismeretlen, világméretű krízisben. Ilyen érzés lehet a félelem, frusztráció, bénultság, érzelmi kimerülés, harag, stressz, magány, tehetetlenség. Ha ezek tartósabban (hetekig) fennállnak, az megnöveli a különböző mentális zavarok kockázatát. Ebben a helyzetben nagyon fontos az egymás felé fordulás és támasznyújtás.

Gyakorlati teendők a járvány és a karantén által kialakuló krízis leküzdésének elősegítésére:

Kerülendők krízishelyzetben:

Ha úgy érzi, hogy nehezen birkózik meg azzal a lelki teherrel, amelyet a COVID-19-járvány nyomán kialakult krízishelyzet okoz, akkor keresse a non-stop ingyenesen hívható lelki elsősegély telefonszolgálatot, (116-123) vagy a térképen található pszichiátriai ellátóhelyek egyikét.

Elsősegélyt nyújtó intézmények keresése

Ha úgy érzi, hogy Ön vagy hozzátartozója sürgős segítségre szorul, kérjük keresse fel a legközelebb eső pszichiátriai rendelést. A rendelők közül könnyebben választhat, ha használja a térképet, melyet a különböző adottságok bepipálásával szűrhet. Az intézmények között a szabadszöveges mezővel is kereshet.

A térképre kattintva vagy a GPS szerinti helyzetének megadásával az ellátást nyújtó pontok az Öntől való távolság szerinti sorrendben jelennek meg.